MAP NEDİR?

Kategoriler: Orego Ambalaj
Ekleme Tarihi: Ağustos 01, 2023

Gıda muhafazasında kullanılan en yaygın yöntemlerden biri olan MAP yani Modifiye Atmosfer Paketlemeyi açıklayalım.

Fiziksel koruma yöntemlerinden biri olan MAP, gıdaların mikrobiyel gelişimini önlemek veya kısıtlamak için uygun atmosfer ortamını oluşturarak raf ömrünün önemli bir oranda uzatılması ilkesine dayanmaktadır. Normal atmosfer ortamı, %21 oksijen, %78 azot ve %0,1’den az karbondioksitten oluşur.

MAP, ambalaja konu olan ürünün içinde bulunduğu normal atmosfer ortamının modifiye edilerek değiştirilmesini ifade eder. Bu değişim karbondioksit ve azot seviyelerini ihtiyaca bağlı arttırılması ve oksijen seviyesinin düşürülmesini içerir. Modifiye atmosferde uygulanan temel teknik işlem, ambalajdaki havanın uzaklaştırılarak yerine modifiye edilmiş gaz karışımı verilmesi ve ambalajın yalıtımlı olarak film yardımı ile kapatılmasıdır.

Kapama filmleri ürünün özelliğine göre bariyerli olarak üretilebilir ve kapama makinaları kullanılarak ısı yardımıyla ambalajın üzerine yapıştırılır. Yapıştırma ( mühürleme ) işlemi ve MAP tekniği eş zamanlı olarak gerçekleşir. MAP teknolojisi, bir taraftan ürünlerin raf ömrünü uzatırken diğer taraftan ürünlerin doğal kalitesini ve tazeliğini korumakta etkin rol üstlenir.