GIDA AMBALAJI İÇİN KULLANILAN KARTON TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Kategoriler: Orego Ambalaj
Ekleme Tarihi: Ağustos 01, 2023

Gıda ambalajı yapımında kullanılan farklı kâğıt türleri bulunmaktadır. Ürün gramajlarına, gördükleri işlemlere ve katman sayılarına göre kartonların kullanım alanları değişmektedir. Genel anlamda kraft ve beyaz karton olarak iki ana kategoride tanımlanır. İki ana kategori; %100 virgin, liner ve %100 geri dönüşüm olarak üç alt kategoride tanımlanır. Ayrıca kağıdın kullanım yerine göre de kategorize edildiği görülmektedir. Buna örnek olarak bardak kartonunu verebiliriz. Biz bu eğitimde ana kategoriler üzerinden tanımlarımıza devam edeceğiz.

%100 Virgin Kraft Karton, elyaf içeriği %100 (birincil selüloz) olan sağlam liflere sahip karton türüdür. Saf kraft, tüm kartonların en güçlüsüdür. Gücü, esnekliği, yırtılma direnci ve gıdaya temas edebilme özelliği nedeniyle kullanım alanı olarak gıda için en ideal ambalaj malzemesidir. Temiz ve natürel görünümüyle doğallığa önem veren işletmelerin ilk tercih sebebidir. Her türlü gıdanın sunumunda kullanılabilir. Ancak özellikle meyve, soğuk makarna ve mevsim salataları gibi sağlıklı yaşam ürünlerinin ambalajlanmasında daha sık karşımıza çıkmaktadır.

Kraft Liner, genellikle daha az virgin kraft karton hamuru ile daha çok geri dönüştürülmüş kâğıt hamurunun karışımından yapılır. Hamur karışım oranları hiçbir zaman standart olmadığından ton farklılıkları oluşmaktadır. Mukavameti fazla olmayan ve ucuz olan Kraft Liner, PE ve Selefon kaplama yapılarak gıda paketlemesinde kullanılabilir. 

Geri Dönüşüm Kraft, %100 geri dönüşüm kâğıt hamurundan yapılır. Gıda endüstrisinde bulunan markalar tarafından tercih edilmemektedir. Daha çok yemek servisi sektörünün al-git veya paket servis ambalajlarında tercih edilen bir karton türü olarak karşımıza çıkmaktadır ve pazarda yoğun olarak kullanılmaktadır.

%100 Virgin Beyaz Karton, elyaf içeriği %100 (birincil selüloz) olan sağlam liflere sahip çeşitli ağartıcılarla işlem görerek beyazlatılmış karton türüdür. Bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi mat ve pürüzlü beyazdır. Baskılı ürünler için parlak yüzeyi ideal olan beyaz karton, markanın ön plana çıkmasını sağlayacak şekilde tasarıma elverişlidir. 

Krome Dublex ve Triplex Beyaz Karton, geri dönüştürülmüş kâğıt hamurundan yapılmış katmanlardan oluşur. Dublex kromelerde gıdaya uygunluk sağlanabilmesi için bir yüzü ince beyaz saf kâğıt ile kaplanırken isteğe göre diğer yüzü polieitlen veya beyaz selefon ile kaplanır. Triplex kromelerde ise çift taraf beyaz saf karton ile kaplanmaktadır. Dublex kromelerde alt yüzey gri renkte veya beyaz selefon olup triplex kromelerde gri alan iki beyaz kaplamanın ortasında kalır. Beyaz yapılan kaplamalar, tüketicinin isteğine göre parlak veya mat olabilmektedir. Özellikle fast-food ve paket servis kutularında tercih edilmektedir. 

Beyaz Karton Geri Dönüşüm, %100 geri dönüştürülmüş ikincil selülozdan üretilen bir kartondur. Koyu veya açık gri renkte olabilir. Kirli görünümü nedeniyle gıda endüstrisinde tercih edilen bir karton türü değildir. Gıdaya temas gerektirmeyen ambalajlarda kullanılabilinir.