GIDA AMBALAJI İÇİN KULLANILAN KAPLAMA TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Kategoriler: Orego Ambalaj
Ekleme Tarihi: Ağustos 01, 2023

Bu yazımızda önemli bir konu olan gıda ambalajı için kullanılan kaplama türleri ve özelliklerinden bahsedeceğiz. Anlatacağımız kaplama türleri sırasıyla; Kuşe kaplama, Clay kaplama, Selefon kaplama, Polietilen kaplama, Polipropilen kaplama ve PET kaplamadır. 

KUŞE KAPLAMA

Kuşe kaplama nedir? Kâğıdın yüzey parlaklığı, pürüzsüzlük, ağırlık gibi belirli özellikler kazanması için yapılan kaplama türüne kuşe kaplama denir. Kaplama, kâğıdın bir yüzeyine ya da her iki yüzeyine uygulanarak kuşe kâğıt elde edilir. Parlak ve kaygan bir yüzeyi olan kuşe kâğıdın kaplaması, mat ya da parlak olabilir. Kuşe kâğıt genellikle daha keskin, daha parlak görüntüler üretir ve kaplanmamış kâğıttan daha iyi yansımalara sahiptir. Günlük hayatta dergi, broşür, afiş gibi çalışmaların basımında kullanılmaktadır. 

CLAY (KİL) KAPLAMA 

Clay (Kil) kaplama nedir? Bir tarafı veya her iki tarafı rafine kil ile kaplanmış kartondur. Beyaz ve kraft kartonda kaplama yapılabilir. Kil, kartondaki lifler arasındaki boşlukları doldurur ve bu da bitmiş kartonun pürüzsüzlüğünü artırır. Kil ayrıca kartonun opaklığını, parlaklığını ve mürekkep alıcılığını iyileştirerek yüksek kaliteli baskı sonuçları üretir. Bu tür kartonu, markasını ön plana çıkartmak isteyen, yüksek çözünürlükte baskı kalitesi elde etmek isteyen gıda üreticileri tercih etmektedir. Bu nedenle genellikle beyaz karton olarak karşımıza çıkmaktadır.

SELEFON KAPLAMA

Selefon kaplama nedir? Selofon, suni selülozdan yapılmış, endüstriyel ürünlerin ve gıda maddelerinin ambalajlanmasında kullanılan geri dönüştürülebilir, ince ve şeffaf plastik filmdir. Hava, ışık, su, asit, yağ ve bakterilere karşı geçirgenliğinin düşük olması; onu gıda paketlemesi için kullanışlı kılar. Kartona estetik açıdan parlaklık ve canlılık kazandırır. Selefon kaplama, kartonu ısı ve neme karşı korur. Herhangi bir gıda ile reaksiyona girmez, gıdanın tadını veya kokusunu hiçbir şekilde değiştirmez. Mat ya da parlak olarak uygulanabilir. Ancak 135 gramdan daha ince kağıtlarda uygulanamaz. Ayrıca yuvarlak ürünlerin şekillenmesinde kullanılmaması nedeniyle sadece tutkal yapıştırmalı veya kurmalı ambalajlarda uygulanır. Selofon kaplama; iç yüzeye uygulanır ve şerbetli, yağlı, asitli sunumları olan gıdaların ambalajlarında tercih edilir. Hava geçirmezliği sayesinde gıda maddelerinin daha sağlıklı ve daha uzun süreli saklanmasına yardımcı olur.

POLIETILEN (PE) KAPLAMA

Polietilen kaplama nedir? Polietilen (PE) film, kalınlığı 0,04 cm'den fazla olmayan kimyasal olarak üretilmiş ince filmdir. PE film, karton ambalaj için en çok kullanılan kaplama maddesidir.  PE kaplama, mat ve parlak olmak üzere iki şekilde mevcuttur. Tek taraflı veya çift taraflı kaplama yapılabilir. PE ile kaplanmış karton, çok esnek ve sağlam hale gelir. PE kaplama, ambalajdaki ürün bilgilerinin daha kaliteli yazılmasını kolaylaştırarak markalaşmaya katkıda bulunur. 

PE kaplama kartonu, gıda teması için güvenlidir. Herhangi bir gıda ile reaksiyona girmez, gıdanın tadını veya kokusunu hiçbir şekilde değiştirmez. PE film, karton ambalajı suya, neme ve yağa karşı dayanıklı hale getirir, ambalajın dış yüzeyini kuru ve yağsız tutar. Karton ambalajda başlıca kullanım alanları, bardaklar, salata ve çorba kaseleri, yemek kutuları ve kapaklardır.

POLIPROPILEN (PP) KAPLAMA

Polipropilen kaplama nedir? PP kaplama derin dondurucu için uygundur. İyi sızdırmazlık özellikleri, kullanımda performansı güvence altına alır. 170 dereceye kadar yüksek sıcaklık direnci nedeniyle, polipropilen ile kaplanan ambalajlar mikrodalgada kullanıma da uygundur. 

CPET KAPLAMA

PET kaplama nedir? Kartona son derece iyi ısı direnci sağlayan PET kaplamalar, yağ ve oksijen için mükemmel bariyer özellikleri sağlar. Bu nedenle PET kaplamalı karton, sıcaklık direncinin ve yağ bariyerinin önemli olduğu paketleme uygulamaları için uygundur.